Stationslijst en afstandenmatrix 2012

Update: er is een nieuwere versie van de tariefafstanden beschikbaar (februari 2016).

Diverse keren is aan mij gevraagd of ik een matrix heb met alle afstanden tussen stations in het Nederlandse spoorwegnet. Dit soort informatie is nuttig om bijvoorbeeld snel te kunnen zien wat de afstand is tussen twee stations.

Sinds vandaag is er een CSV-bestand beschikbaar waarin deze informatie opgenomen is. Hiervoor is gebruik gemaakt van de tariefafstanden die NS hanteert; dit zijn geen echte kilometers: stations die dicht bij elkaar liggen hebben soms een tariefkilometer van 0 en andersom zijn de tariefeenheden soms wat groter dan de daadwerkelijke afstand. De tabel spreekt voor zich; horizontaal en verticaal kun je een station kiezen en daarna de afstand uitlezen.

In het bestand wordt gebruik gemaakt van codes voor de stations. Voor de volledigheid staat er ook een bestand online met alle stations in Nederland, inclusief code. De bron van deze informatie is de NS-API en de dataset is gebaseerd op gegevens uit juli 2012. Alle afstanden zijn uitgerekend op basis van Dijkstra’s kortstepad-algoritme.

7 gedachten over “Stationslijst en afstandenmatrix 2012

 1. Dit matrix is voor een leek niet te lezen. Kun je hier een app bij maken waarop je twee plaatsnamen kunt invoeren en je de spoorafstand terugkrijgt?

 2. Neemt u me niet kwalijk s.v.p. maar deze matrix is ook voor een geïnteresseerde totaal niet te lezen , laat staan gebruiken.

  Wat ik handig zou vinden: je vult de namen in van twee stations en de spoorafstand in kilometers verschijnt.

  Met groet,

  A.W.A.P. Bouman

 3. Meneer Machiel van der Schoot,
  Kunt u ons dan uitleggen hoe we met deze gegevens in Excel kunnen werken?

  Bedankt voor de moeite!

 4. Dag Geert,

  Dank voor de tabellen. Heel goed te lezen. ;-)

  Nou ben ik eigenlijk ook nog op zoek naar zo’n zelfde tabel (als de reisafstanden), maar dan met de reistijden. Is die ook beschikbaar?

  Hartelijke groeten,
  Nanette

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.