Update: er is een nieuwere versie van de tariefafstanden beschikbaar (mei 2017).
Afgelopen december is een nieuwe dienstregeling gestart wat een goede aanleiding is voor een nieuwe tariefafstandenmatrix. Ten opzichte van de vorige matrix (uit februari 2016) zijn er landelijk gezien niet zoveel verschillen (enkele stations zijn van naam gewijzigd). Wat wel nieuw is: Veolia is niet meer actief als vervoerder (de diensten zijn overgenomen door Arriva) en tussen Gouda en Alphen a/d Rijn wordt de treindienst nu geëxploiteerd onder de naam R-net. Deze wijzigingen komen uiteraard terug in de tariefafstandenmatrices.
Online tool
Een gemakkelijke manier om de afstanden te bekijken is met de online webpagina op rijdendetreinen.nl/tariefafstanden.
Dataset
Net als bij de voorgaande edities kun je weer een tariefmatrix voor het hele spoorwegnet downloaden, en een matrix per vervoerder. Let er wel op dat in de matrix per vervoerder veel verbindingen niet mogelijk zijn, of via een omweg berekend worden. Trajecten van andere vervoerders worden namelijk niet gebruikt in deze matrices.
- Afstandenmatrix januari 2017 (csv, 628 kb)
- Stationslijst januari 2017 (70 kb, csv)
- Afstandenmatrix uitgesplitst per vervoerder:
- Afstandenmatrix januari 2017 Arriva (csv, 359 kb)
- Afstandenmatrix januari 2017 Breng (csv, 353 kb)
- Afstandenmatrix januari 2017 Connexxion (csv, 353 kb)
- Afstandenmatrix januari 2017 NS/NS International (csv, 474 kb)
- Afstandenmatrix januari 2017 R-net (csv, 353 kb)
- Afstandenmatrix januari 2017 Syntus (csv, 353 kb)
In de afstandenmatrix worden de volgende conventies gehanteerd:
- Cijfer: afstand tussen stations
- XXX: stations zijn gelijk
- ? (vraagteken): geen route tussen stations
Mocht je een fout tegenkomen in een dataset, laat het dan even weten op info@rijdendetreinen.nl of in een reactie onder dit bericht.
Licentie
Deze dataset is beschikbaar onder CC0-licentie. Dit houdt in dat deze dataset vrij te gebruiken is zonder beperkende rechten. Een bronvermelding wordt uiteraard wel op prijs gesteld, maar is niet verplicht.
Dank voor deze handige tabellen. Vandaag deze site pas ontdekt. Heel goed te gebruiken om bijvoorbeeld uit te rekenen hoeveel je met een Dal vrij abonnement over een jaar bespaard hebt op je treinreizen.
Hierbij zou ook een tabel met de NS prijzen per aantal tariefeenheden (gekoppeld aan het aantal kilometers) in xls of csv handig zijn. Ik vind alleen maar een pdf file met zo’n overzicht.
Met wat processing over de PDF kan je die tariefeenheden->prijzen re-de-lijk makkelijk beschikbaar maken in CSV (in bash):
1. $ pdftotext -layout tarieven-2017.pdf
2. echo “tariefeenheid;tweedevol;tweede20;tweede40;eerstevol;eerste20;eerste40” >> tarieven.csv
3. $ for i in {0..8}; do PREPEND=`grep -P ‘^\s+\d+\b\s+’ tarieven-2017.txt | sed -e ‘s/€/;/g’ | tr -d ‘ ‘ | head -n 1 | cut -d ‘;’ -f 2-`; echo “$i;$PREPEND” | tee -a tarieven.csv; done;
4. $ grep -P ‘^\s+\d+\b\s+’ tarieven-2017.txt | sed -e ‘s/€/;/g’ | tr -d ‘ ‘ | head -n 243 | tail -n +2 >> tarieven.csv
Stap 2 kan je eventueel overslaan.
Tof!
Overigens stelt NS de tarieven zelf via het NDOV-loket beschikbaar als open data. Op http://data.ndovloket.nl/tarieven/ns/ staat in het bestand Tarieventabel NS – 170101.xls een lijst met de tarieven per kaartsoort voor dit jaar.
Tooltje geschreven in Python3: https://github.com/mrngm/besparing